BOŞ (ATIK) TONER GERİ DÖNÜŞÜMÜ
Dünya’da toner üretiminde 3 litre ham petrole ihtiyaç duyulmaktadır, her geri kazanılantoner tasarruf sağlamaktadır. Dünya’da atık toner geri dönüşüm şirketleri uzun yıllardır bulunmalarına rağmen, yinede tonerlerin % 90’ı çöpe karışmaktadır, oysaki çoğu toner ve kartuşlar geri dönüştürülebilmektedirler. Atık Toner kartuşların geri dönüşümü birincil hammadde kullanımını azaltmakla birlikte doğal kaynakları korumaktadır. Ayrıca tonerlerçözücü madde içerdiklerinden dolayı “Tehlikeli Atık” sınıfında yer almaktadır. 1 ile 10 mikron arasındaki toner tozu nefes alırken kolayca ciğerlere ulaşabilmektedir ve bu yüzden kanser ve astım hastalığına yol açabilmektedirler.
2002’de İngiltere’de yaklaşık 15 milyon yazıcı kartuşu kullanılmış olup bunların 13 milyon adedi atılmış olarak tespit edilmiştir. Boş tonerve kartuşların geri dönüşümünde kullanılma imkanı varken ve de belirli ücret karşılığında satılma durumu söz konusu iken atılmalarının anlamı yoktur. Aynı yılda global olarak 10 milyon Laserjet printer toneri geridönüşüm programında kullanılmıştır. Bu kayıt yaklaşık 26 milyon pound gibi bir rakamın çöpten geri dönmesi anlamına gelir.
Satıcı firmalar yeni mürekkep ve toner tozu kullanılarak elde edilen bitmiş kartuşların yazıcılara zarar verdiğini ifade eder. Burada amaç tüketiciyi yeni ürün almaya sevk etmektir. Zira üretici firmaların ana gelir kaynağı sarf ürünlerin satışından kaynaklanır. Ancak bu firmaların çoğu şu anda geri dönüşüm programlarını uygulamaya almıştır; buna göre boş kartuşlar ya geri dönüşümde ya da düzenleme amacıyla parçalara ayrılmaktadır. Bu sistemde; modele bağlı olarak, özellikle çok kullanılan marka kartuşların %70’i dönüşüm olarak kullanılmaktadır. Geri dönüşüm olan kartuşlar plastik ve plastik ürünleri (Tepsi, tel, makara…) ve diğer bileşenler (Mürekkep, köpük ve bileşenler) gibi parçalara ayrılır. Plastik ayrıca arıtılıp ham maddeler, otoparçaları ve yazıcı ürünleri yapılmak üzere kullanılır. Kalan parçalar ekolojik çevreyi kirletmeyecek ve koruyacak şekilde düzenlenir.
Kullanım süresi sona eren veya bitmiş boş inkjet kartuşlarınızı ve boş lazer yazıcıtonerlerinizi çöpe atarak hem doğaya hem de ülke ekonomisine zarar verdiğimizin farkına varmamız lazım. 2005 yılı itibari ile mürekkepli kartuşlar ve lazer toner atıkları, tehlikeli atıklar sınıfında yer almaktadır, çünkü lazer tonerlerin ve mürekkepli kartuşların üretiminde kullanılan plastik hammadde 450 yıl veya 1000 yılda toprak içerisinde eriyor. Ekonomiye olan zararına gelince geri dönüşüm tesislerine ulaştırılamayan binlerce kartuş nedeniyle ülkemizde ithal edilen kartuş ve tonerler için miyarlarca dolar milli servetimiz akıp gidiyor.Tonerdiyari.com olarak anlaşmalı kargo firmaları aracılığıyla kamu kuruluşları ve kobi’lerden boş kartuşları ve boş tonerleri kargo ücreti ödetmeksizin topluyoruz.
www.tonerdiyari.com olarak bizlere ulaştırdığınız boş kartuşları ve boş tonerleri ücretlerini ödeyerek satın alıyoruz. Tonerdiyarı sizlerden toplanan kartuş ve tonerleri alt tarafta belirtilen süreçlere tabii tutar.
- Marka ve modeline göre ayrıştırılır.
- Kimyasal bileşenlerinden arındırılır.
- Yeniden kullanıma uygun olmayan ürünler ilgili belediye geri dönüşüm tesisleri aracılığıyla imha edilir.
- Yeniden kullanıma uygun olan ürünler demonte vaziyete getirilerek parçalanır. Parçalanan boş kartuşlar ve boş tonerlerin işleyen mekanik mekanizmaları değiştirilerek yenileme işlemleri yapıldıktan sonra, dolum atölyesine alınırlar. Dolum atölyesine alınan boş kartuş ve boş tonerler dolum işlemine tabii tutulur. Dolum sürecini eksiksiz olarak geçen ürünler test birimi tarafından test edildikten sonra onaylanan ürünler yeniden üretilmiş muadil kartuşlar ve yeniden üretilmiş tonerler olarak satılmaya hazır hale gelmiş demektir.
Bu süreçlerden sonra geriye kalan tek işlem kullanıcıların duyarlılık göstererek yeniden üretilmiş muadil kartuşları ve yeniden üretilmiş muadil lazer tonerleri tercih etmeleridir.
Bu gibi proseslerle üretilen muadil kartuşlar ve muadil tonerler satın alınarak bütçenize de satın alma maliyetlerini düşürdüğünüz için %40 ile % 60 oranına kar olarak yansıyacaktır. Bu konuda kullanıcıları bilinçlendirmek ve faydalarını asgari düzeyde duyurmak bizler gibi çevreye olan sorumluluğunun farkında olan kurum ve kuruluşların boynunun borcudur.
Kartuşlarınızı kutusu içinde düşme ve çarpmalara maruz kalmayacak şekilde saklanmalıdır. İnkjet (Mürekkep püskürtmeli) kartuşunuz bitince mutlaka ağzını orijinal bandıyla kapatınız. Renkli kartuşlar kesinlikle bantlanmamalıdır. Renk karışmasına sebep verebilir. Naylon bir torba içerisinde muhafaza ediniz. Şunu unutmayınız ki uzun bir süre boş olarak bekletilmiş inkjet kartuş ne kadar uğraşılsa da dolum kabul etmeyebilir. Geri dönüşümlü toner kartuşları ve inkjet mürekkep kartuşları hem cüzdanınızı hem de çevreyi korur.
Güvenli ve ucuz
Tonerkartuşlarının ve mürekkeplerinin geri dönüşümlü olması tabii ki yazıcı üreticilerinin pek hoşuna gitmiyor. Onlar kullanılan ürünlerden kazanabilmek için yazıcıları ucuza satıyor. Yeni bir kartuş satın almak istediğinizde nerede ise yazıcınızın fiyatının üçte birini ödemek zorunda kalırsınız. Yani diğer bir değişle her üç yeni kartuş satın aldığınızda yeni bir yazıcı parası ödüyorsunuz.
Günümüzde teknolojik imkânlar, boşalmış orijinal kartuşları önce temizlenip ve bakımlarının yapıldıktan sonra tekrar doldurulmasına olanak sağlar. Üstelik de orijinal kartuşların fiyatının çok altına toner ve yazıcı kartuşlarının geri dönüşümü mümkün olmaktadır.
Ülke Ekonomisi
Kartuşları bu şekilde değerlendirildiğinde kazancı ortada, bunu birde makro düzeyde ülke ekonomisine yansıttığımızda ve bir yılda ülkemizde yüz binlerce kartuş tüketildiğini göz önüne alıp özellikle ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ortamda çok büyük döviz rakamlarının tasarruf edileceğini tahmin etmekte hiç zorlanmayacaksınız..
Çevreye katkı
İşin bir de çevre yönü vardır. Kartuşların üretildiği madde olan plastik çeşitleri ve içindeki kimyasal maddeler maalesef çevreye en çok zarar veren ve yok olması yüzyıllar sürebilen atıklardır. Bunların mümkün olan en az miktara indirilmesinde kartuş ve tonerlerin geri dönüşümünün ve bakım işleminin büyük katkıları olduğudur. İnkjet mürekkep ve lazertoner kartuşları son anına kadar kullanarak, kullandıktan sonra da çevreye zarar vermeyecek şekilde elden çıkarılmalıdır.
Firmamız yukarda çeşitli kaynaklardan alınarak derlenen yazılarda anlatıldığı üzere kartuş ve tonerlerinizi gerek doğaya en az zarar verecek şekilde imha edecek kurum veya kuruluşlara ulaştırma konusunda , gerekse atölyemiz aracılığıyla yeniden kullanılabilir hale getirme konusunda ülke çapında hizmet vermektedir. Bu konuda herhangi bir sorunuz olursa sitesinden ulaşabilir ve ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
"Yazar: tonerdiyari@gmail.com"
"Yazar: admin@tonerdiyari.com"
"Yazar: info@tonerdiyari.com"
"Yazar: teknikservis@tonerdiyari.com"
"Yazar: http://www.tonerdiyari.com"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder