21 Mart 2014 Cuma

Yazıcı seçimi yaparken nelere dikkat etmeli, edilmeli?

YAZICI SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Karşınıza bir sürü terim çıkacak, öncelikle bunları tanıyalım.

Minimum sistem gereksinimi: Yazıcıyı çalıştırabilmek için bilgisayarın minimum konfigürasyonu anlamındadır. Genellikle İşletim sistemi, RAM ve sabit disk alanından bahseder.

• Baskı hızı: Dakikada kaç sayfa basılabileceği anlamındadır. Genelde siyah-beyaz ve renkli baskılar İçin maksimum hızdan bahsedilir.

• Çözünürlük: Baskı kalitesini, yani İnç başına düşen nokta sayısını belirtir. "Dpi" (dots per inch) değeri ile ölçülür. Rakam ne kadar yüksekse, baskı kalitesi de o kadar iyidir.

• Bağlantı: Yazıcıyı bilgisayara bağlamak İçin hangi bağlantı tipinin kullanılacağını belirtir. Bilgisayarınızın, satın almak İstediğiniz yazıcı için öngörülen çıkışa sahip olup olmadığından emin olmalısınız.

• Yazıcının desteklediği kağıt boyutları: Yazıcının kullanabildiği kağıtların boyutlarından bahseder. En ekonomik modeller, maksimum A4 (genişlik 21 cm, yükseklik 29.7 cm) sayfalarını destekler. A3 üzerine baskı yapmak İsteyenler İse, bu tip kağıtları destekleyen yazıcı modellerini tercih etmelidir.

Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar
Inkjet adıyla da bilinen mürekkep püskürtmeli yazıcılar, özellikle ev kullanıcıları arasında oldukça yaygın. En büyük avantajları ise, nokta vuruşlu modellere göre daha sessiz çalışmaları ve fotoğraf kalitesinde renkli baskı yapabilmeleri.

Mürekkep püskürtmeli renkli yazıcılar, son yıllarda düşük maliyetlerini korumayı başararak fotoğraf kalitesinde baskı yapabilme yeteneği kazandılar. Böylece Inkjet teknolojisi de, özellikle ev ve ofislerde en çok kullanılan teknoloji haline geldi.

Mürekkep püskürtmeli yazıcı dendiğinde, farklı üreticilerin geliştirdiği farklı teknikler söz konusu olmaktadır. Ancak temel mantık hepsinde aynıdır. Baskı işleminin gerçekleşmesi için sıvı mürekkeple doldurulmuş kartuşlar kullanılır. Özel yazma uçları, gerekli mürekkep miktarını ayarlar ve kağıt üzerine püskürtülmesini sağlar. Bahsettiğimiz bu uçlar, elektronik sinyaller ile çalışan bir dizi mikro tüp parçalarından oluşmaktadır.



MÜREKKEP KARTUŞLARI
Inkjet yazıcıların hızları ve yetenekleri, son yıllarda akıl almaz derecede arttı. Başlangıçta tek bir kartuş ile sadece birkaç çıkış alabilen kullanıcılar, günümüzde yüzlerce sayfalık baskı yapabiliyorlar. Ama bu noktada önemli olan, her bir sayfada kullanılması gereken renkli mürekkebin yoğunluğu. Örneğin fotoğraf baskılarında genellikle çok daha fazla mürekkep tüketilirken, renkli yazıların bulunduğu bir sayfayı basarken mürekkep harcaması azalıyor.

Piyasadaki renkli yazıcılar, kartuş kullanımı açısından iki farklı gruba ayrılabilirler. İlk grubu bir siyah ve bir de renkli kartuş kullanan yazıcılar oluşturuyor. Bu tip yazıcılarda siyah-beyaz baskılar için siyah mürekkep kartuşu devreye girerken, renkli baskılarda ise renkli kartuş kullanılıyor. Renkli kartuş içerisinde üç temel renk olan kırmızı, mavi ve yeşile yer veriliyor. Bu renklerden birisi bittiğinde, tüm kartuşu değiştirmeniz gerekecektir.

İkinci grupta ise, her renk için ayrı bir kartuş kullanan yazıcılar bulunuyor. Bu tip yazıcılarda kırmızı, mavi ve yeşil için ayrı kartuşlar söz konusu. Yani yeşil bittiğinde sadece tek bir kartuş satın almanız yeterli.


BASKIKALİTESİVE KAĞIT TİPİ
Eğer yüksek kalitede baskı elde etmek isterseniz (örneğin bir fotoğraf basmak gerektiğinde), fotokopi makineleri için kullanılan normal kağıtlardan daha pahalı olan özel kağıtlara ihtiyacınız olacak. Kağıdın yapısı, baskının kalitesini doğrudan etkiler. Fotoğraf baskıları için mürekkebi dağıtmayan fotoğraf kağıtlarını kullanabilirsiniz.

UYGUN FİYATA YÜKSEK KALİTE
Özel baskı ihtiyaçları olmayan biri için, mürekkep püskürtmeli yazıcı doğru bir seçimdir. Çok gürültülü değildir, kabul edilebilir bir hızı vardır ve makul bir fiyata kaliteli baskı sağlayabilir.

Gelelim mürekkep püskürtmeli yazıcıların dezavantajına... Tüketim malzemelerinin, yani kartuşların ve özel baskı kağıtlarının fiyatları genellikle yüksektir. Ayrıca bir kartuşun ömrü, asla nokta vuruşlu yazıcı şeritleri ya da lazer yazıcı toner'leri kadar uzun olamaz.

SAYFA MALİYETİNİN ÖNEMİ
Yazıcı seçerken, basılan her sayfanın maliyetini de dikkate almalısınız. Maliyeti etkileyen başlıca faktörler kartuş ve kağıt tipidir. Kartuş fiyatını üreticinin belirtmiş olduğu kopya sayısına bölün. Bu şekilde, sayfa başına düşen maliyeti belirlemiş olacaksınız. Ancak ortaya çıkan rakam, her zaman İçin doğru olmayabilir. Çünkü mürekkep tüketimi, yazıcının kullanım şekliyle de yakından İlgilidir. Bir metin sayfası, doğal olarak renkli bir fotoğraf baskısından daha az mürekkep tüketir.

Diğer faktör İse kullanılan kağıt tipidir. Eğer fotokopi makinelerinde kullanılan normal bir kağıt üzerine baskı yapılıyorsa, kağıt maliyeti düşük olacaktır. Ancak özel kağıt (glossy kağıt ya da parlak kağıt gibi) kullanımında maliyet yükselebilir. Tabii maliyetle birlikte baskı kalitesi de yükselecektir. Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda elektrik tüketimi son derece düşüktür. Bu yüzden, tüketim değerlerini dikkate almanıza hiç gerek yok.


Çok Fonksiyonlu Yazıcılar
Piyasada yer alan yazıcı modellerine baktığımızda çoğu cihazın artık sadece bir yazıcı olmadığını görebiliyoruz. Çok fonksiyonlu yazıcı adını verdiğimiz bu cihazlar tarayıcı, faks, fotokopi gibi işlevlere de sahip.

Bu tip cihazların çok büyük avantajları olduğu kadar bazı dezavantajları da mevcut. Çok fonksiyonlu yazıcıların sunduğu en büyük avantaj az yer kaplamaları. Fotokopi için ayrı, tarama için ayrı, faks için ayrı cihazlar kullanmak yerine tüm bu fonksiyonları bünyesinde toplayan bu cihazlar küçük ofisler için birebir.
Çok fonksiyonlu yazıcıların bir diğer avantajı ise güç tasarrufu. İş yerlerinde kaplanan alanın yanı sıra maliyetleri de düşürmek önemli olduğundan güç tasarrufu da dikkat edilmesi gereken bir durum. Birden fazla cihazın harcadığı güçle kıyaslandığında, çok fonksiyonlu yazıcıların güç sarfiyatının çok daha az olacağı rahatlıkla söylenebilir.

Çok fonksiyonlu bir yazıcı alırken, e-posta özelliğinin olup olmadığına da dikkat etmelisiniz. Bu özellik, günümüzde artık modası yavaş yavaş geçen fakstan çok daha verimli. Örneğin, HP'nin ePrint özelliğine sahip yazıcılarda her bir cihazın kendine ait bir e-posta adresi bulunuyor. Bu e-postaya bir metin gönderdiğinizde cihaz bunun çıktısını alıyor.
Bunun dışında, alacağınız çok fonksiyonlu yazıcılarda ADF (Automatic Document Feeder) özelliğinin olması da önemli bir artı olacaktır. Bu özellik sayesinde çok sayfalı belgelerle yapılan tarama, kopyalama ve gönderme işlemleri daha hızlı oluyor.
Bu tip cihazların tek eksisi, belli alanlara odaklanmış cihazların gerisinde kalabilmeleri. Örneğin, grafik stüdyosu ya da benzeri bir yerde çalışıyorsanız yüksek baskı kalitesine ihtiyaç duyacağınızdan, çok fonksiyonlu yazıcılar sizin beklentilerinizi karşılayamayabilir.

Renge İhtiyaç Var mı?
Hangi yazıcının size göre olduğu, ne tür bir işle çalıştığınızla doğrudan orantılı. Piyasadaki çoğu yazıcı renkli baskı yapabilse de sadece siyah beyaz çıktı alabileceğiniz modeller de mevcut. Burada kendinize şu soruyu sormalısınız: "Ofiste renkli baskıya ihtiyacım var mı?" Eğer sadece metin baskıları alıyorsanız, renkli baskı da yapan yazıcılar için ekstradan para ödemenize gerek yok.

Öte yandan, renkli bir baskı alıp bunu çoğaltmaya ihtiyaç duyduğunuzda bunu kendi yazıcınızla yapmak maliyetleri düşürecektir. Renkli belgeleri ofis dışında bir yerde çoğaltmak istediğinizde daha pahalıya geldiğini göreceksiniz.

Nasıl Bağlanacaksınız?
Günümüzde satılan yazıcıların hemen hepsinin üzerinde USB ve Ethernetgirişleri bulunuyor. USB üzerinden tek bir bilgisayara bağladığınız yazıcıyı Ethernet üzerinden ağa bağlayarak ofisinizdeki tüm bilgisayarların erişimine açabilirsiniz.

Ancak ofisinizde çok fazla kablo kalabalığı olmasını istemiyorsanız, kablosuz bağlantı özelliği olan bir yazıcıyı da tercih edebilirsiniz. Kablosuz ağ üzerinden otomatik olarak tespit edilen yazıcıyla çıktı almak daha verimli olacaktır.

Hız ve Miktar
Ofiste işlerin aksamaması ve verimli bir şekilde ilerleyebilmesi için yazıcının da hızlı olması gerekir. Ancak eğer gün içerisinde birkaç belgeden başka bir basmayacaksanız hız sizin için çok da önemli olmayabilir. Öte yandan, çok sayıda uzun belge basmanız gerekiyorsa, verimlilik için hız büyük önem taşır.

Burada dakikada kaç sayfa baskı alındığına dikkat etmelisiniz. Siyah beyazmetin baskısı için ayrı, resim ve fotoğraf baskısı için ayrı değerler bulunur. Ayrıca kopyalama ve tarama için de hız değerlerini kontrol etmelisiniz.
Hız dışında önem vermeniz gereken bir diğer şey ise yazıcınızın belli bir süre içinde ne kadar baskı verebileceği olmalı. Bunun için yazıcılarda bir ayda alınabilecek baskı sayısına dair veriler bulunur. Üreticilerin belirttiği bu değer, yazıcıya zarar vermeden bir ay içerisinde alınabilecek en fazla baskı sayısını temsil eder. Bir ayda kaç sayfa baskı aldığınızı düşünüp onun yaklaşık iki, üç katı bir değere sahip olan bir yazıcıyı tercih ederseniz, sorun yaşamazsınız.

Kağıt Haznesi
Yazıcınızla verimli ve hızlı çalışmak için önemli olan özelliklerinden biri de kağıt haznesinin büyüklüğüdür. Kısa süre içerisinde kağıdın bitip, işinizi aksatmasını istemiyorsanız beklentilerinizi karşılayacak sayıda kağıt alabilen bir yazıcı kullanmalısınız.

Bunun miktarını belirlemek için bir hafta içinde en fazla kaç kere çıktı aldığınızı hesaplayın. Bu sayının biraz daha üzerinde kağıt alabilen bir yazıcı, işlerinizi aksatmadan verimli bir şekilde çalışacaktır. Ayrıca, kağıtların iki yüzüne de baskı yapabilen yazıcılardan tercih ederseniz, hem kağıttan tasarruf eder, hem de işlerinizi daha hızlı görürsünüz.

Hangi Yazıcıyı Almalıyım ? Toner mi İnkjet mi? Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ?
Malum devir aslında lazer yazıcı yani tonerli yazıcı devri. Ancak günümüzde hala mürekkepli kartuş kullanan yazıcılar mevcut ve tüketimi azımsanmayacak düzeyde. Bu yazıcıların tercih edilmesinde aslında renkli baskı(fotoğraf) kalitesi rol oynadığı kadar fiyatlarının düşük olmasıda çoğu kişiyi cezbediyor. Neredeyse orjinal kartuş fiyatına bu tip yazıcılardan almak mümkün. Lazer yani tonerli yazıcılar ise ilk satın alma fiyatları mürekkepli olanların neredeyse 2-3 misli. Heleki lazerlerin renkli olan yazıcılarını tercih edecek olursanız fiyat baya yükseliyor.

Eğer renkli çıktı ile çok ilgili değil ama hergün çıktı alıyorsanız tercihiniz lazer yazıcı olmalı. Çünkü lazer yazıcılar ile 3-5 bin arası çıktı alırken mürekkepliler ile yazıcı teknolojisindeki son gelişmelere rağmen 1000 tane çıktı almak neredeyse imkansız.

Son zamanlarda HP’nin çıkardığı yüksek kapasiteli kartuşlar ve Epson’un bu sene fabrikasyon üretime geçirdiği “Sürekli Mürekkep Beslemeli” yazıcıları, kartuşlu yazıcıların yüksek maliyetine bir çözüm gibi gözüksede yinede lazer olan yazıcıların ekonomisini yakalayamıyor.

Yok kardeşim benim param var, ben renkli lazer yazıcı alacağım ve fotoğraf basacağım derseniz işte orada durun. Renkli lazer yazıcı ile maalesef mürekkepli lazer yazıcı kalitesinde fotoğraf basamazsınız. Buda yazıcı tipi tercihinde tercih sebebi sayılabilir. Eğer kaliteli renkli fotoğraf basacaksanız fiyatı cazip gayet uygun fotoğraf yazıcıları mevcut ve bunlar mürekkepli yazıcılar.

NOT: Sürekli Mürekkep Beslemeli Yazıcılar; bu yazıcıların mürekkep dolum hazneleri yazıcının dışında yer alıyor ve baya hacimli oluyor. Mürekkep ilavesi dışarıdan yapılması hem dolumu kolaylaştırıyor hemde maliyetleri düşürüyor. Ama buna karşın bu mürekkebin yapısı gereği donması ile kartuşun üzerindeki mikro deliklerin tıkanma sorunu ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Aslında bu yöntem, markaların değilde tüccarların geliştirdiği amatör bir yöntem. Ama bu yöntemi HP artık üretim hattına entegre etti.

Şimdi Yazıcı Alırken Nelere Dikkat Edelim ?
  • Öncelikle Lazer veya Mürekkepli yazıcıların hangisi size hitap ediyor yukarıda belirttiğimiz noktalara göre karar verin.
  • Alacağınız yazıcının kartuşunu iyi araştırın. Çünkü aynı marka farklı model yazıcılarında farklı model tipte kartuşlar kullanıyor. Bu kartuşlar piyasada bulunması kolay mı iyi araştırın. Hatta yazıcıyı aldığınız yerde o kartuştan var mı satıyorlar mı sorun. Eğer yok abi ama gelecek derlerse hemen bir adım geriye çekilin ve bir daha düşünün.
  • Yazıcıların, özellikle lazer yazıcıların tonerleri ilk aldığınızda demo olabiliyor. Normalde 2500 sayfa yazacak tonerler demo olunca 250-500 sayfa ile kısıtlanıyor. Bu nedenle yazıcı alırken kartuş veya tonerin demo olup olmadığını sorun.
  • Ayrıca alacağınız yazıcıların kartuş veya tonerlerinin seri numarasını alarak dolum yapan Asi abilerimize bunların sonradan doldurulup doldurulmadığını sorun. Yada internetten kontrol edin. Ancak sonradan doldurulan mürekkepler çok kaliteli olmadığından tortu yaptığı ve buda yazıcınızın ömrünü tükettiğini de belirtmek isterim.
  • Eğer kablosuz ağ veya Bluetooth destekli bir yazıcı tercih ederseniz çok mükemmel olur. Evde artık PC’yi açmadan tüm işlerinizi sizde benim gibi tablet yada akıllı telefonunuzdan yapıyorsanız emin olun çıktılarınızı da bu cihazlarınız ile almak isteyeceksinizdir. Bunun içinde kablosuz ağ destekli bir yazıcınız olmalı.
  • All In One yazıcılar, tarayıcı, faks, özelliklerini de bünyesinde buran yazıcılardır. Bazıları üzerinde yerleşik LCD ekranı da bulundurabiliyor. Evde fotokopi ve faks çekmeyecekseniz aslında çok gereksiz bence. Ama bazen öyle bir lazım oluyor ki keşke almışken tarayıcılı alsaydım dedirtebiliyor. Özellikle bazı resmi yazışma ve başvurularda; ” Lütfen bu formun çıktısını alıp elle doldurduktan sonra renkli olarak taratarak tarafımıza Jpeg veya PDF formatında iletiniz” yazısını görünce iyiki All In One yazıcı almışım dersiniz
Yazar
Selçuk KONUK
www.tonerdiyari.com
admin@tonerdiyari.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder